IMG-20221215-WA0022

Magisk tur til Kautokeino

Veiviser eller på samisk «ofelaččat» er ett ord som har en større betydning enn man først kan tenke seg når man ser ordet. I samisk kultur blir ordet brukt om en person som leder vei, baner vei eller for en som er leder for sitt folk. Samisk veiviser ordning ble påbegynt i 2004 med formål om å «gi økt kunnskap om samer og samiske forhold blant unge i Norge. Det er også et mål at veiviserordningen skal føre til dialog mellom samisk ungdom og andre ungdommer og bidra til å motvirke etnisk diskriminering» – Regjeringen. Det ble en stor suksess og det er nå ett fast program ved samisk høyskole – Sámi Allaskuvla i Kautokeino. Noen år etter ble det jødiske trossamfunn inspirert til å starte sin egen versjon av samiske veivisere, som ble til jødiske veivisere. Også de med formål om å gi økt kunnskap om jøder, deres praksis og kultur og bidra til å redusere antisemittisme gjennom dialog.

I 2017 nådde denne fantastiske ordningen muslimene i Oslo. En gruppe engasjerte muslimske ungdommer bosatt i Oslo begynte i det små å lage sin egen muslimske veiviser ordning. De fikk god hjelp av muslimsk dialognettverk og Minotenk for oppstart og drift. I dag er prosjektet etablert gjennom Det Islamske Forbundet, Rabita og man har fått ansatt en prosjektleder som kan bistå i dette viktige arbeidet. Vi har også mottatt økonomisk støtte fra IMDI (Integrerings og mangfolds direktoratet) og vi håper dette vil fortsette fremover! Prosjektet er basert i Oslo og vi har hovedsakelig tatt imot skoleklasser i og rundt Oslo. Høsten 2022 begynte jobben med å markedsføre oss i større grad rundt i hele Norge. Ungdommene våre er samfunnsengasjerte og aktive i og utenfor moskeen. Vi rekrutterer aktivt inn flere slik at vi kan utvikle prosjektet mer for hvert år. Det er så viktig med dialogprosjekter og å vise frem våre smarte, sterke unge muslimer og vise mangfoldet i Islam, vise at man kan være praktiserende muslim, men likefult en fullverdig og aktiv deltaker i det norske samfunnet og at vi er med å løfte Oslo opp og frem på flere måter. 

For de muslimske veiviserne er veien enda lang med tanke på økonomi, drift og markedsføring. Vi har god dialog med de jødiske og de samiske veiviserne og nå i høst bestemte vi oss for å reise opp til Kautokeino og besøke de samiske veiviserne der. Nå skulle vi få se hvor de originale veiviserne vokste ut ifra og lære oss å bli bedre gjennom erfaringsutveksling med dem.

Zeynab (23), Yasmin (23), Larin (23) og Mr. Reinsdyr koser seg sammen

Det var denne fantastiske buketten som reiste opp til Kautokeino sammen med prosjektleder Elena. Disse 3 har vært med på veiviser prosjektet helt fra starten og bidrar aktivt i å vise frem mangfoldet i Islam og hvor tøffe våre kvinner kan være! Disse har også vært aktive pådrivere i å oppnå samarbeid og vennskap med jødiske og samiske veivisere.

De gledet seg veldig til å få reise til Kautokeino, noe de har ønsket å få til i flere år.

Og gjett om vi ble tatt godt imot! Det var ett fantastisk opplegg fra dag 1 til vi dro. Vi fikk omvisning på Sámi Allaskuvla, vi fikk se hvor de lærer og lager duodji, som er samisk kunst og håndtverk. Vi fikk høre om hvordan kurs de tilbyr på skolen og hvordan de har bygget opp den samiske ofelaččat ordningen. Vi ble mildt sakt imponert. Vi håper at også muslimske veivisere en dag kommer seg opp til det nivået den samiske veiviser ordningen nå er på. I tillegg har vi vell sjeldent møtt noen så hjertevarme, åpne og genuint gode mennesker som i Kautokeino. Flere av dem har aldri møtt en muslim før, men det var null fordommer å hente. Vi følte oss trygge og ivaretatte hele turen. Vi ble rørt til tårer ved mer enn én anledning. Det var vakkert å finne alle likhetene som binder oss sammen helt uten fokus på at forskjeller splitter oss. Forskjellene er bare med på å forsterke gleden av å møtes og være sammen. Vi kunne lære av hverandre og finne skjønnhet i hverandres kultur og praksis.

3 Oslo jenter i den nord norske kulden
De fikk også prøve å kjøre slede med reinsdyr!

Vi dro fra Kautokeino med stor respekt og kjærlighet for samene og vi håper og ber for dem og den jobben de gjør for å bevare sin kultur og sitt språk.

Storfornøyde samiske og muslimske veivisere på tur
Samiske og muslimske veivisere samlet

Vi planlegger allerede å dra på besøk igjen, og forhåpentligvis kan vi få følge av de jødiske veiviserne også. Tenk så gøy å ha alle de 3 engasjerte og flotte ungdomsgruppene sammen, samlet for å bekjempe fordommer og hets, sammen for å styrke og bevare egen og de andres kultur, sammen i respekt, kjærlighet og dialog.